Hej!

Nu verkar det ändå som att vi har en del varg i vårt område. Inleder med information från en av våra boende, Joakim Stjärnfeldt. Längst ner i detta inlägg hittar ni också de telefonnummer ni ska ringa om ni får syn på en varg.

God Morgon Strömshammar

Tänkte jag skulle dela vad jag vet om vilt runt vårt område. Vi har ju sedan länge Vildsvin i våra skogar och ibland ända in på området. Nu i vinter har vi haft en flock på ca 10 djur som håller till på södra sidan Kvarnsjön upp mot Acksjön. Jag har stött på dom 2ggr nu under våren på mina skogsluffningar och det är ovanligt att faktiskt se dom eftersom dom är väldigt skygga.

Varg. Det har etablerats att vargrevir som är döpt till Ösjöreviret av Länstyrelsen.

Det är i nuläget 2 vargar, en hanne (döpt till G13-22) och en hona (G111-21). Det är väl en god chans att dom får valpar nu i maj och då har vi en vargflock bildad.

Som ni ser passerar vargarna Kvarnsjöns södra sida och också Acksjön. Det är främst spillning som hittats men vargen sågs också från ett Älgpass vid Acksjön.

Jag vill verkligen inte skrämmas men vill informera om det jag vet så var en kan fatta sina egna beslut. Själv luffar jag runt i skogarna som vanligt men håller mina hundar nära.

Den som vill läsa på mer om varg kan göra det här:

https://www.de5stora.com/om-rovdjuren/artfakta/varg/

Och här kommer information från vår kära sekreterare Ann:

Dom som jobbar med detta, rovdjursinventerare, på länsstyrelsen vill ha rapporter om, varg, lo mfl rovdjur om man som privatperson ser, hör eller råkar ut för något som har med ett rovdjur att göra.

Du ska ringa: 010-223 43 88 och prata med en rovdjursinventerare

Vid en AKUT situation ska man ringa 010-223 41 80