Styrelsen vill här informera om ombildningen till samfällighetsförening, hur processen ser ut och var vi befinner oss idag.
Styrelsen har haft ett inledande arbetsmöte med representant från Lantmäteriet (Flm).
Där informerade Flm om de olika stegen i processen och om olika sätt att bestämma andelstal för fastigheter ingående i den kommande samfälligheten.

Steg ett är att bilda en eller flera gemensamhetsanläggningar (Ga). Först därefter kan samfällighetsföreningen bildas för att förvalta den eller de Ga som bildats i steg ett.
En samfällighet kan förvalta en eller flera Ga.
Med tanke på att varje Ga måste ha en egen ekonomi så är styrelsens inställning att antalet Ga bör begränsas. Vi lutar idag åt att det bästa är att bilda en separat Ga för skog och grönområden och en Ga för allt övrigt som vi äger och sköter gemensamt, dvs vägar, vatten, badplatser och övrigt. Diskussioner om detta pågår dock fortfarande.

Varje fastighet ska sedan behäftas med ett andelstal. Andelstalen bestämmer hur stor del av föreningens kostnader som ska betalas av respektive fastighetsägare.

Angående hur andelstalen ska fördelas så finns det olika sätt att se på detta.
Styrelsen arbetar just nu med att landa i vilket av alternativen differentierade andelstal eller raka (lika för alla) andelstal som är att föredra.
Det finns argument för och emot båda alternativen, och vi ber att få återkomma med styrelsens syn på vilket alternativt som passar Strömshammars samfällighet bäst.

Arbetsgruppen, som förutom styrelsen och Flm nu har utökats med Håkan Edoff och Fred Kudrén, kommer att ha ett uppföljande möte med Flm den 30 oktober.
Vid detta möte hoppas vi kunna fastställa hur Ga ska hanteras i fråga om antal och andelstal.
Synpunkter eller frågor mailas styrelsen i god tid innan detta möte.

Nästa steg blir att samtliga fastighetsägare kommer att få en delgivning från Lantmäteriet. Denna delgivning gäller ett ”stormöte” som preliminärt kommer att hållas i församlingshuset i Dunker den 6 december 2024. Vid detta möte ska våra Ga förhoppningsvis fastställas och sedan registreras av Flm.
Därefter kan samfällighetsföreningen bildas.
Observera att det är helt nödvändigt att samtliga fastighetsägare bekräftar att delgivningen har mottagits.

Med vänlig hälsning  // Styrelsen